ltsh-erasmus+
Activitatea de la curs / mobilitate
Elevii Liceului Teoretic Solomon Haliță , în număr de 15, desfășoară a doua mobilitate de grup cu elevii pe termen scurt, din cadrul proiectului de acreditare Erasmus+ learning programme for group activities Project code: 2023-1-RO01-KA121-SCH-000125328. Alături de doamnele profesoare Victoria Croitor, Elena Florina Parasca și director Varvara Sîngeorzan, au început prima zi de activități la școala NEVȘEHIR MESLEKI VE TEKNIK ANADOLU LISESI din localitatea Nevșehir, Turcia. Au vizitat școala, au prezentat regiunea bistrițeană și liceul nostru colegilor turci și au descoperit principalele obiective ale orașului Nevșehir prin activități practice deosebit de interesante. Mulțumim colegilor turci pentru organizare și ospitalitate, în special domnului profesor Tuncay Özdemir!
A doua zi a mobilității de grup cu elevii LTSH a început cu un feedback al zilei anterioare, apoi colegii noștri ne-au explicat diferitele politici locale și naționale de protejare a mediului și de restaurare a vestigiilor antice, precum și de valorizare a obiectivelor turistice. Elevii au fost încântați să descopere locuri încărcate de istorie : Capadoccia cu Valea Porumbeilor , Valea Călugărilor , Valea Imaginației, Muzeul în aer liber din Göreme, biserici creștine antice și peșteri ale primilor creștini, Kayașehir, orașul de piatră subteran, Castelul Uchisar, Valea Devrent și Paşabağı . Totul s-a încheiat cu o seară alături de familiile turcești, în care elevii au descoperit tradițiile și religia turcă, alături de secretul preparării cafelei și ceaiului.
Ziua a treia a mobiltății în Turcia a elevilor de la LTSH Sângeorz-Băi a fost una plină de experiențe de învățare. Aceștia au luat parte la activitățile școlii MBA OKULLARI SCHOOLS din Nevșehir, o școală privată, cu elevi din toate ciclurile de învățământ, de la grădiniță până la clasa a XII-a de liceu. Elevii noștri au descoperit profesori dedicați și plini de pasiune, au legat prietenii cu elevii turci care au dat dovadă de multă amabilitate și politețe și le-au arătat mândri școala lor, s-au familiarizat cu sistemul de învățământ din Turcia, au participat la ore de Muzică, Științe și au rezolvat integrale la ora de Matematică. Au descoperit împreună că există între ei mai multe asemănări decât deosebiri, au făcut schimb de adrese, iar activitățile s-au încheiat cu meciuri de volei și baschet. Ziua a culminat cu un spectacol de o rară frumusețe, SEMA, ceremonia dervișilor rotitori, adepți religioși ai Sufismului. Toate acestea nu ar fi fost cu putință fără programele ERASMUS+!
Iată-ne ajunși în penultima zi a programului din mobilitatea de grup Erasmus+ LTSH! Astăzi, elevii noștri au descoperit o nouă școală-KARDELEN KOLEJI din NEVȘEHIR , cu 1500 de elevi. Colegii profesori și elevii ne-au primit cu multă amabilitate și entuziasm. Am asistat la ore de Chimie, Biologie, Engleză, Matematică, Istorie, Geografie și Turcă. Elevii s-au împrietenit foarte repede, au discutat despre curricula din Turcia și România, despre examene, economie și hobby-uri. La sfârșitul programului au jucat volei și baschet împreună. Au continuat ziua cu o vizită la Muzeul de Ceramică Güray din Avanos , unde au admirat opere de artă ceramică antică și actuală, au participat la un atelier de olărit și în final s-au destins cu o oră de călărie. Mulțumim prietenilor din Turcia pentru oportunitate și domnului profesor Tuncay Özdemir pentru organizarea impecabilă!
Ultima zi a mobilității de grup LTSH Erasmus+ a început în zori, cu vizionarea lansării faimoaselor baloane cu aer cald din Cappadocia , apoi activitățile de la școala NEVȘEHIR MESLEKI VE TEKNIK ANADOLU LISESI au fost în întregime dedicate problemelor mediului înconjurător, sustenabilității și dobândirii de ”green skills”. Elevii turci și români au trebuit să identifice probleme comune celor două țări referitoare la poluarea mediului , reciclare și educația verde, apoi să găsească soluții la toate acestea din perspective guvernamentale, educaționale , din mediul privat și al autorităților locale. La finalul activităților, fiecare elev a desenat pe un tricou un mesaj motivațional pentru protejarea mediului înconjurător. Elevii au descoperit că problemele sunt aceleași , la fel și soluțiile, iar împreună putem face în așa fel încât mediul înconjurător să fie respectat și protejat. Ziua s-a încheiat cu o seară turcească cu mâncare specifică și dansuri tradiționale. Mulțumim colegilor din Turcia pentru organizare!
Profesori participanți
Dir. prof. Sîngeorzan Varvara
Prof. Croitor Victorița
Prof. Parasca Elena Florina