top of page

Activitatea de la curs / mobilitate

În cadrul proiectului de acreditare 2022-RO01-Ka121-SCH-000064280, 12 elevi ai liceului nostru Liceul Teoretic Solomon Haliță - Sângeorz-Băi însoțiți de dir. prof. Varvara Sîngeorzan şi prof. Hodoroga Florin, se află în orașul Szeged, Ungaria, într-o mobilitate de 5 zile.

Prima zi a fost una de descoperire a frumuseții și unicității orașului, reconstruit aproape în totalitate după marea inundație din 1879: clădiri eclectice în locul vechilor construcții, locuri pline de verdeață, în care sunt presărate numeroase statui ale unor figuri celebre din istoria țării și a orașului, dar și malurile Tisei, imensul râu care a determinat evoluția Szegedului. Au ieșit în evidență clădirea primăriei, construită a treia oară în stil neobaroc, în anul 1883, pe care se pot vedea înscrise cuvintele împăratului ”Szeged va fi mai frumos decât cum a fost!”, Domul din Szeged , o catedrală impresionantă care îmbină mai multe stiluri arhitectonice, a patra ca mărime din Ungaria, construită în perioada 1913-1930, Universitatea din Szeged lângă care veghează statuia poetului Attila Jozsef, fost student pentru un an aici, Biserica sârbească.

A doua zi din cadrul mobilității a coincis cu Ziua Europei, motiv pentru care elevii și profesorii noștri au derulat activități în Liceul Szegedi SZC Móravárosi alături de elevi și profesori din Franța, Germania și Ungaria. Astfel, elevii au participat la jocuri educative, de dezvoltare emoțională și personală, concursuri, s-au împrietenit, au lucrat în echipe, având oportunitatea de a exersa și dezvolta competențele de comunicare în limba engleză. După prânz, toți elevii au vâslit cu caiacul pe râul Tisa, luând contact cu un sport foarte practicat în zonă. Caiacele numite Dragonboat cuprind echipaje de 20 de vâsle, plus toboșarul care dă ritmul și cârmaciul .

Au fost două zile pline și de neuitat, motiv pentru care mulțumim colegilor din Ungaria pentru primirea deosebit de călduroasă, în special doamnei profesoare Erika Krammer, o gazdă deosebită care ne-a însoțit pe tot parcursul acestei experiențe!

În cea de-a treia zi a mobilității Erasmus+ la Szeged, Ungaria în cadrul proiectului de acreditare 2022-RO01-Ka121-SCH-000064280, elevii noștri și profesorii însoțitori, dir. Varvara Sîngeorzan și Hodoroga Florin au descoperit Liceul Szegedi SZC Móravárosi Szakképző Iskola, fiind impresionați de diversitatea meseriilor practicate de elevii liceului, de dotările moderne ale liceului, dar și de calitatea competențelor pe care elevii le pot asimila aici!

Ziua a continuat cu vizita la Sinagoga Nouă Új Zsinagóga, construită la începutul secolului XX, care îmbină stilul athitectural Art Nouveau cu cel maur, o sinagogă de dimensiuni colosale, fiind a doua ca mărime din Ungaria și a patra din lume. Aceasta a servit drept lăcaș de cult pentru comunitatea de evrei din oraș. Următorul obiectiv a fost Grădina Zoologică din localitate, unde elevii au observat fauna specifică tuturor mediilor de viață de pe glob. Un alt obiectiv impresionant a fost Muzeul Fabricii de Paprică, numit PAPRIKA MALOM és MÚZEUM. Aici, gazda muzeului, Anita Molnár, a impresionat prin harul povestirii și a prezentat istoria papricii din Szeged, acest condiment unic și miraculos, precum și a familiei care s-a ocupat de acest meșteșug încă de la începuturi. Bineînțeles că nu s-a plecat din acel unic loc fără paprică dulce, iute, ciocolată cu ardei iute și alte suveniruri specifice.

Seara s-a încheiat la un restaurant cu specific pescăresc de pe malul Tisei, râu care a marcat existența și evoluția acestui minunat oraș, Szeged.

Ca de obicei, gazda noastră, profesoara Erika Krammer, a fost alături de grupul nostru, oferind mereu informații valoroase, descrieri și zâmbete.

Profesori participanți

Hodoroga Florin, Sîngeorzan Varvara

Hodoroga Florin, Sîngeorzan Varvara
bottom of page